Ny forskning i fertilitetsbehandling

Baby Hands Holding A Teddy Bear.

Ny forskning i fertilitetsbehandling

Samme sandsynlighed for graviditet ved oplægning af frisk vs nedfrossen blastocyst

Nyt forskningsstudie, som vores Klinikchef og fertilitetslæge Negjyp Sopa, har deltaget i, viser, at chancen for graviditet er den samme, uanset om man lægger frisk eller nedfrosset blastocyst op ved en fertilitetsbehandling.

ALERIS HAMLET INTERIOR V020 ALERIS_FET_INTERIOR_V053-1-e1568973129377-1024x768

I august 2020 var vores Klinikchef Negjyp Sopa medforfatter på en artikel publiceret i BMJ (The British Medical Journal). Artiklen præsenterede resultaterne af et randomiseret kontrolleret forskningsstudie, hvor
formålet var at undersøge, om graviditetsraten forbedres, hvis man nedfryser blastocysten (det befrugtede æg) først og lægger den op i en efterfølgende modificeret naturlig cyklus fremfor at lægge den friske blastocyst op med det samme.

I forskningsstudiet deltog 460 kvinder i alderen 18-39 år med regelmæssige menstruationscyklusser, der starter deres første, anden eller tredje behandling med IVF eller ICSI. Kvinderne blev randomiseret på 2. eller 3. cyklusdag til behandling med enten frisk blastocyst eller nedfrossen blastocyst.

Ingen forskel i graviditetsraten

Resultaterne af studiet viste, at der ikke var en signifikant forskel i graviditetsraten mellem de kvinder, som fik lagt en frisk blastocyst op og dem, som fik lagt en nedfrosset blastocyst op. 27,8% af de kvinder, som fik lagt en nedfrosset blastocyst op blev gravide ved behandlingen. Det tilsvarende tal for kvinder, der fik lagt en frisk blastocyst op var 29,6%. Den samme tendens gjorde sig gældende for antallet af fødte børn (fødselsraten) – her så man heller ikke en signifikant forskel mellem de to grupper.

”Studiets resultater betyder, at vi som udgangspunkt foretrækker at behandle med frisk blastocyst med mindre, at der er en lægelig grund til at nedfryse blastocysten først. Dette ville fx være aktuelt, hvis kvinden viser tegn på risiko for at udvikle ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS). Her kan vi med fordel nedfryse blastocysten og forhindre en komplikation, uden at kvindens chancer for graviditet forringes”, forklarer Negjyp Sopa.

Nedfrysning af overskydende befrugtede æg anbefales naturligvis stadig med henblik på senere at kunne få flere børn.

Læs artikel her

Læs mere om vores fertilitetsbehandlinger

Læs mere om nedfrysning af befrugtede æg

ALERIS HAMLET INTERIOR V080 2 E1581343114356 Aspect Ratio 4x3

Lad os ringe dig op

Indtast venligst navn, telefonnummer og landekode, så ringer vi dig op.

Tak! Vi ringer dig op snarest muligt!

Der skete en fejl, prøv venligst igen senere.