Kvindens fertilitet

ALERIS HAMLET INTERIOR V063

Kvindens fertilitet

Det er vigtigt at være opmærksom på, at chancen for at blive gravid falder med kvindens alder. Dette skyldes primært, at antallet af æg og kvaliteten af disse reduceres, jo ældre du bliver.

Aleris Fertility Woman Smiling Drinking Coffee 1024x768

Kvindens menstruationscyklus

Allerede ved fødslen indeholder pigens æggestokke hundredetusind æg, som forbliver inaktive frem til puberteten, hvor hun begynder at udvikle en menstruationscyklus. En meget lille andel, ca. 500 af ægcellerne gennemgår en fuld modning til ægløsning, mens kvinden er i den fødedygtige alder. Tab af æg er dermed en uundgåelig proces.

Kvindens regelmæssige menstruationscyklus er mellem 24 – 35 dage. Det er en kompliceret proces, som primært styres hormonelt i hjernen, idet mellemhjernen sender signaler til hypofysen (hormonproducerende kirtel i hjernen), der stimulerer til produktion af kønshormonerne FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon).

Menstruationscyklus

Første fase

Når produktionen af FSH øges, sker der en modning af 1 æg i æggestokkene. Ægget ligger i en ægblære (follikel), som danner det kvindelige kønshormon østrogen. Østrogen opbygger livmoderslimhinden.

Ægløsningen

Ca. 14 dage før du forventer din menstruation er folliklen modnet og producerer nu store mængder østrogen. Det får hypofysen til at udskille større mængder af kønshormonet LH, som bevirker, at folliklen brister, og ægløsningen finder sted. Resterne af den bristede follikel (det gule legeme) producerer nu hormonet progesteron, som hjælper med at bevare graviditeten, hvis ægget befrugtes.

Anden fase

Hvis en sædcelle formår at befrugte ægget inden for ca. 24 timer, vil det efter 5 dage vandre gennem æggelederne ned i livmoderhulen og sætte sig fast i livmoderslimhinden. Hvis kvinden bliver gravid, producerer hun hCG (graviditetshormon).

Hvis ægget ikke er befrugtet, går det til grunde, og der sker et fald i hormonerne progesteron og østrogen, slimhinden inde i livmoderen afstødes, og menstruationen begynder.

Det optimale tidspunkt for befrugtning

Efter ægløsningen kan ægget befrugtes i ca. 24 timer. Sædceller kan overleve i ca. 48 timer efter samleje. Det optimale tidsrum for befrugtningen starter derfor to dage før ægløsningen og slutter en dag efter ægløsningen. Dvs. ca. 14 - 16 dage, før kvinden forventer sin menstruation.

AH FT Samtale Website Aspect Ratio 4x3

Kom ind til en samtale

Ring på +45 38 17 07 40 eller Kontakt os