Påvirker PCOS ægkvaliteten ved IVF/ICSI behandling?

Pcos 1000x750

Påvirker PCOS ægkvaliteten ved IVF/ICSI behandling?

Kvinder med PCOS har gode chancer for graviditet ved fertilitetsbehandling

Fertilitetslæge Marie Louise Wissing har forsket i PCOS, hvor hun bl.a. har undersøgt, hvorledes PCOS påvirker ægkvaliteten ved IVF/ICSI behandling, og resultaterne er opløftende.

Aleris Fertility Womne Looking Outside Aleris Fertility Kid Eating Dinner

Marie Louise Wissing har gennem flere år forsket i PCOS, hvor hun bl.a. har undersøgt, hvorledes PCOS påvirker ægkvaliteten ved IVF/ICSI behandling.

Forskningsprojektet undersøgte, hvorledes de befrugtede æg udviklede sig i en time lapse inkubator, hvor det befrugtede æg fotograferes hvert 20. minut, således at man nøje kan følge udviklingen fra befrugtning til blastocyststadiet.

Gode chancer for graviditet

”Ved fertilitetsbehandling kan PCOS patienter have tendens til at danne flere umodne æg, og æg der ikke udvikler sig, som de skal efter befrugtning. Men da PCOS patienter ofte danner mange æg, er der som regel altid brugbare æg iblandt. Derfor har PCOS patienter lige så gode chancer for at opnå graviditet ved IVF/ICSI-behandling som kvinder uden PCOS. Resultater der også understøttes af andre studier”, fortæller Marie Louise Wissing.

I forskningsprojektet undersøgte de også, om æggets støtteceller, de såkaldte cumulusceller, har en anden genekspression som udtryk for en ændret funktion.

”Vi undersøgte kun cumulusceller fra gode æg, som udviklede sig normalt efter befrugtning og blev lagt tilbage i livmoderen. Her så vi ingen forskelle mellem PCOS patienter og kvinder uden PCOS. Dette er et positivt budskab til PCOS patienter, som desværre ofte har fået indtryk af, at de har en dårlig prognose ved fertilitetsbehandling. Tværtimod har PCOS patienter god chance for graviditet ved fertilitetsbehandling”, siger Marie Louise Wissing.

PCOS giver flere problemer

PCOS er en tilstand, som giver forskellige udfordringer gennem livet. Yngre PCOS patienter er især plaget af problemer med øget behåring, uren hud og vægtproblemer. Mange bliver dog først opmærksom på, at de lider af PCOS, når de får svært ved at blive gravide som følge af manglende ægløsning.

Kvinder med PCOS har desuden en øget risiko for at udvikle diabetes type 2 og hjertekarsygdom. Det er derfor vigtigt, at kvinder med PCOS spiser sundt og dyrker motion hele livet.

Kan vi forebygge diabetes og hjertekarsygdom?

”Det ideelle ville være, hvis vi fx i forbindelse med fertilitetsbehandling kunne finde de PCOS patienter, som er i højrisiko for diabetes og hjertekarsygdom, således at man tidligt kunne sætte ind med forebyggende tiltag.

I et andet forskningsprojekt, som Marie Louise Wissing har været involveret i, undersøgte man MicroRNA, som er små stabile partikler, der kan måles i en blodprøve, og som kan afspejle cellestress eller vævsskade i kroppen inden klinisk sygdom opstår. Forskningen viste, at muligvis kan visse microRNA i blodet bruges som tidlige biomarkører for fremtidig diabetes og hjertekarsygdom. Det er dog stadig på udviklingsstadiet og ikke klar til klinisk brug endnu.

ALERIS HAMLET INTERIOR V080 2 E1581343114356 Aspect Ratio 4x3

Lad os ringe dig op

Indtast venligst navn, telefonnummer og landekode, så ringer vi dig op.

Tak! Vi ringer dig op snarest muligt!

Der skete en fejl, prøv venligst igen senere.