Ny forskning om fertilitetsbehandling

Negjyp Sopa, Klinikchef

Ny forskning om fertilitetsbehandling

Ingen forskel på æggenes kvalitet ved ægløsningsindsprøjtning med lægemidlet GnRH fremfor hCG.

Nyt forskningsstudie, som vores Klinikchef og fertilitetslæge Negjyp Sopa, har deltaget i, viser, at man uden at gå på kompromis med ægkvaliteten kan minimere risikoen for ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS) ved at anvende en ægløsningsindsprøjtning med GnRH.

ALERIS HAMLET INTERIOR V053 ALERIS HAMLET INTERIOR V040

I april 2021 var vores Klinikchef Negjyp Sopa medforfatter på en artikel publiceret i Reproductive Sciences. Artiklen præsenterede resultaterne af et randomiseret kontrolleret forskningsstudie, hvor formålet var at undersøge, om der var forskel i antallet af æg og ægkvaliteten, hvis man anvendte ægløsningsindsprøjtning med lægemidlet GnRH fremfor hCG.

hCG anvendes i dag som standard, fordi det muliggør oplægning af friske æg. Ved anvendelse af GnRH er man derimod nødt til at fryse æggene først og vente en menstruationsperiode med at lægge ægget op. Til gengæld minimerer GnRH risikoen for ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS).

Konklusionen på studiet var, at der ikke var nogen signifikant forskel i antallet af æg og æggenes kvalitet, og dermed heller ikke ingen negativ effekt på graviditetsraten ved anvendelse af GnRH som ægløsningssprøjte. Det er en rigtig god nyhed for de kvinder, hvor man under hormonstimuleringen vurderer, at der er en forøget risiko for at udvikle ovariehyperstimulationssyndrom (OHSS). Eneste ulempe er som sagt, at man må vente en måned på at få lagt æggene op, men der opvejes i høj grad af den mindre risiko for OHSS.

Negjyp Sopa har i tidligere forskningsstudie konkluderet, at chancen for graviditet er den samme, uanset om man lægger frisk eller nedfrosset blastocyst op ved en fertilitetsbehandling. Læs mere her.

Er der ikke risiko for OHSS vil man ofte stadig anvende hCG, da det giver mulighed for at lægge æggene friske op.

Faglig fakta om studiet

I alt 4.056 hentede oocytter blev observeret, 1.998 fra GnRHa-gruppen (216 kvinder) og 2.058 fra hCG-gruppen (218 kvinder).

De sammenlignelige resultater af embryoudvikling og udnyttelsesgrad mellem GnRHa- og hCG-trigger er kliniske relevans for fagfolk og infertile patienter, når GnRHa trigger og freeze-all udføres for at undgå OHSS-udvikling

Gonadotropinfrigivende hormonagonist (GnRHa) til endelig oocytmodning efterfulgt af overførsel i en efterfølgende frosset-optøet cyklus, er den mest effektive strategi for at undgå ovariehyperstimulation syndrom (OHSS). Chancen for graviditet er den samme, uanset om man lægger frisk eller nedfrosset blastocyst op ved en fertilitetsbehandling

Studiet er den første undersøgelse baseret på data fra en Randomiseret kontrolleret prøve (RCT) udforske effekten af GnRHa trigger vs.hCG-trigger om embryo morfokinetik, spaltningsmønstre og blastocyst dannelse.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33847977/

ALERIS HAMLET INTERIOR V080 2 E1581343114356 Aspect Ratio 4x3

Lad os ringe dig op

Indtast venligst navn, telefonnummer og landekode, så ringer vi dig op.

Tak! Vi ringer dig op snarest muligt!

Der skete en fejl, prøv venligst igen senere.